Tokius rezultatus parodė vokiečių maisto produktų priedų kompanijos
UAB „Dr. Oetker Lietuva“ užsakymu šių metų birželio mėnesį viešosios
nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai” atlikta Lietuvos
gyventojų apklausa. 37 proc. apklausos dalyvių teigia, kad uogas
ir vaisius konservavimui renka patys arba augina sode, o 17 proc.
prisipažįsta, kad uogienes verda iš turguje įsigytų uogų ir vaisių. Tuo
tarpu 37 proc. atsakė, kad uogienių nekonservuoja. Pasak Sergejaus
Polovčenko, „Dr. Oetker Lietuva“ direktoriaus, lietuviai – praktiški
žmonės, todėl nuo senų laikų patys mėgsta rinkti uogas ir jas
konservuoti. „Uogų ar vaisių rinkimas ir jų virimas – savotiškas
laisvalaikio praleidimo būdas, kuris pastaruoju metu vis labiau sudomina
ir didmiesčių gyventojus. Pastebime, kad vasarą, ypač didžiuosiuose
Lietuvos miestuose, padidėja ir uogienių tirštiklių pardavimai.
Miestiečiai vis dažniau nori namuose išsivirti gardžią ir kokybiškai
paruoštą uogienę, kurioje išliktų daugiau vitaminų, uogų ar vaisių
spalva bei aromatas išliktų natūralūs“, – pastebi S. Polovčenko. Apklausos rezultatai parodė, kad uogienes dažniau verda vyresni nei
36 metų respondentai, kurie yra sukūrę šeimas ir gyvena rajonų centruose
arba kaimo vietovėse. Dietologai atkreipia dėmesį, kad geriausia virti uogienes iš tokių uogų, kurias retai valgome. „Patartina
rinktis uogas, kuriose yra daugiau įvairių žmogaus organizmui
reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, iš šaltalankių, kurie termiškai
neapdoroti nėra labai skanūs, rūgštoki, tačiau jie yra labai naudingi
žmogaus organizmui, turi daug karotinoidų“, – sako „Dietos sistema“
gydytoja dietologė Žana Antonova. Ji pastebi, kad cukrus ir
saldūs patiekalai, tarp jų ir uogienės, yra sveikos mitybos piramidės
viršūnėje, o tai reiškia, kad juos rekomenduojama valgyti rečiau. „Kokį dažnumą ir kiekį pasirinkti – nėra nustatyta, tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus organizmo“, – sako Ž. Antonova. Dietologai
taip pat neturi griežtų rekomendacijų, su kokiu maistu geriau valgyti
uogienę – viskas priklauso nuo žmogaus skonio. Visgi patartina saldžią
ir daug kalorijų turinčią uogienę maišyti su nesaldžiais patiekalais,
pavyzdžiui, varške ar natūraliu jogurtu ir pan. Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes, o rudenį ar
žiemą jomis smaližiauti vis dar išlieka labai populiarus. Kas antras
lietuvis (54 proc.) teigia, kad verda uogienes. Tokius rezultatus parodė vokiečių maisto produktų priedų kompanijos
UAB „Dr. Oetker Lietuva“ užsakymu šių metų birželio mėnesį viešosios
nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai” atlikta Lietuvos
gyventojų apklausa. 37 proc. apklausos dalyvių teigia, kad uogas
ir vaisius konservavimui renka patys arba augina sode, o 17 proc.
prisipažįsta, kad uogienes verda iš turguje įsigytų uogų ir vaisių. Tuo
tarpu 37 proc. atsakė, kad uogienių nekonservuoja. Pasak Sergejaus
Polovčenko, „Dr. Oetker Lietuva“ direktoriaus, lietuviai – praktiški
žmonės, todėl nuo senų laikų patys mėgsta rinkti uogas ir jas
konservuoti. „Uogų ar vaisių rinkimas ir jų virimas – savotiškas
laisvalaikio praleidimo būdas, kuris pastaruoju metu vis labiau sudomina
ir didmiesčių gyventojus. Pastebime, kad vasarą, ypač didžiuosiuose
Lietuvos miestuose, padidėja ir uogienių tirštiklių pardavimai.
Miestiečiai vis dažniau nori namuose išsivirti gardžią ir kokybiškai
paruoštą uogienę, kurioje išliktų daugiau vitaminų, uogų ar vaisių
spalva bei aromatas išliktų natūralūs“, – pastebi S. Polovčenko. Apklausos rezultatai parodė, kad uogienes dažniau verda vyresni nei
36 metų respondentai, kurie yra sukūrę šeimas ir gyvena rajonų centruose
arba kaimo vietovėse. Dietologai atkreipia dėmesį, kad geriausia virti uogienes iš tokių uogų, kurias retai valgome. „Patartina
rinktis uogas, kuriose yra daugiau įvairių žmogaus organizmui
reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, iš šaltalankių, kurie termiškai
neapdoroti nėra labai skanūs, rūgštoki, tačiau jie yra labai naudingi
žmogaus organizmui, turi daug karotinoidų“, – sako „Dietos sistema“
gydytoja dietologė Žana Antonova. Ji pastebi, kad cukrus ir
saldūs patiekalai, tarp jų ir uogienės, yra sveikos mitybos piramidės
viršūnėje, o tai reiškia, kad juos rekomenduojama valgyti rečiau. „Kokį dažnumą ir kiekį pasirinkti – nėra nustatyta, tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus organizmo“, – sako Ž. Antonova. Dietologai
taip pat neturi griežtų rekomendacijų, su kokiu maistu geriau valgyti
uogienę – viskas priklauso nuo žmogaus skonio. Visgi patartina saldžią
ir daug kalorijų turinčią uogienę maišyti su nesaldžiais patiekalais,
pavyzdžiui, varške ar natūraliu jogurtu ir pan.
Ar verdate namuose uogienes?
11
Lie