Tik kas antras Lietuvos gyventojas yra girdėjęs apie
vitamino D įtaką padedant apsaugoti organizmą nuo Covid-19 infekcijos, rodo
lapkritį atliktos apklausos rezultatai. Sveikatos specialistai tai laiko
signalu, kad informacija apie vitamino D svarbą Lietuvoje pasiekia ne visas
gyventojų grupes. „Dažniausiai apie vitamino D vartojimą gydytojai prabyla
konsultuodami kūdikių tėvus. Vaikai vystosi labai sparčiai, jų kaulai auga, o
vitaminas D organizmui padeda net iki 20 kartų geriau įsisavinti kalcį. Šios
rekomendacijos žinomos jau daugiau nei šimtą metų. Gydytojai taip pat daug žino
apie vitamino D reikšmę vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems osteoporoze, –
teigia šeimos gydytojas Andrius Bleizgys, – Tačiau apie įvairiapusę
vitamino D įtaką įvairaus amžiaus vaikams bei suaugusiems plačiau imta kalbėti
dar visai neseniai, prieš maždaug 20 metų. Susistemintos žinios tik dabar po
truputį įsilieja į medikų studijų programas ir mokymo kursus“. Gydytojas pastebi, kad naujausi tyrimai medikų bendruomenę
skatina kalbėti apie dar vieną svarbią vitamino D savybę žmogaus organizmui –
vadinamąją imunomoduliacinę funkciją: šis vitaminas padeda subalansuoti
imuniteto veiklą, o tai itin svarbu siaučiant Covid-19 pandemijai. Vitaminas D per pandemiją atsidūrė mokslinių tyrimų ir
diskusijų epicentre Mokslininkai yra patvirtinę, kad pakankamos vitamino D
atsargos skatina imuninę sistemą efektyviau reaguoti kovojant su virusais.
Tyrimais nustatyta, kad vitaminas D gerina imuniteto reakcijos kokybę:
pagreitina viruso atpažinimą ir imuninės sistemos reakciją į jį, tiesiogiai
slopina viruso dauginimąsi organizme; be to, vitaminas D gali padėti sumažinti
pernelyg aktyvią ir todėl žalingą imuniteto reakciją į infekcinės ligos
sukėlėją, kitaip sakant, slopinti vadinamąją „citokinų audrą“ Todėl šiuo metu visame pasaulyje mokslininkai ir gydytojai
itin daug dėmesio skiria norėdami suprasti, kaip vitaminas D gali padėti kovoje
su Covid-19 pandemija ir padėti žmonėms išvengti susirgimo COVID-19 liga arba
bent palengvinti ligos eigą. Specialistų diskusijas nuolat sekantis ir įvairių
tyrimų duomenis nagrinėjantis dr. A. Bleizgys teigia, jog pavasario pradžioje
mokslinių straipsnių apie vitamino D sąsajas su Covid-19 infekcija, jos
profilaktika ir gydymu beveik nebuvo, bet dabar tokių darbų moksliniuose
žurnaluose ir įvairiose duomenų bazėse jau publikuojama šimtais. Pasak gydytojo, kol kas tarptautinės specialistų draugijos
ar nacionalinės institucijos nepateikia aiškių galutinių rekomendacijų dėl
vitamino D vartojimo siekiant apsisaugoti nuo užsikrėtimo COVID-19 ar bent išvengti
sunkios COVID-19 ligos formos, kai prireikia gydymo ligoninėje ar net
reanimacijos–intensyviosios terapijos skyriuje. Tačiau dr. A. Bleizgys yra
įsitikinęs, kad visuomenė turi išnaudoti visas įmanomas galimybes apsisaugoti
–žinias apie vitamino D poveikį sveikatai skleisti būtina. Gyventojams stinga ir informacijos, ir vitamino D Tik 47 proc. šalies gyventojų yra girdėję, kad vitaminas D
padeda apsisaugoti nuo užsikrėtimo Covid-19, rodo lapkričio mėnesį visuomenės
nuomonės tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos
gyventojų apklausa. Savo ruožtu šeimos gydytojas A. Bleizgys primena, kad dėl
saulės šviesos stygiaus šaltuoju metų laiku net 3 iš 4 suaugusių Lietuvos
gyventojų organizme ima trūkti vitamino D, mat daugiausia šios medžiagos žmogaus
organizmas pasigamina tik tada, kai odą tiesiogiai veikia ultravioletiniai saulės
spinduliai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, saulėtų
valandų gruodį yra 8-9 kartus mažiau negu liepą. Taigi, natūraliai gauto vitamino
D kiekis kraujyje šaltuoju metų laiku ima mažėti – per vasarą gauto vitamino kiekio
ilgainiui ima trūkti, jeigu nevartojami vitamino D turintys maisto papildai. Tai
gali būti viena priežasčių, kodėl tuo laikotarpiu suprastėja žmonių atsparumas
įvairioms infekcinėms ligoms. Specialistas atkreipia dėmesį į 20-yje Europos šalių dar gegužę
atliktą tyrimą, kuriame buvo analizuojama oficiali sergamumo bei mirštamumo nuo
Covid-19 infekcijos statistika. Tyrimas parodė, jog šalys, kurių gyventojams
buvo nustatytas aukštesnis vitamino D lygis kraujyje, turėjo mažesnį Covid-19
infekcijos atvejų ir mirčių nuo jos skaičių. Lapkritį „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad
Lietuvoje vitamino D papildus vartoja mažiau negu pusė (42 proc.) gyventojų.
Dr. A. Bleizgio nuomone, žmonės nevisiškai išnaudoja savo galimybes sustiprinti
imunitetą ir apsisaugoti nuo pavojingos ligos. Bendrovė „Spinter tyrimai“ 2020 metų lapkričio 18-29 d.
apklausė 1005 respondentus – 18-75 metų amžiaus Lietuvos gyventojus.
Reprezentatyvia apklausa siekta išsiaiškinti šalies gyventojų nuomonę dėl
vitamino D poreikio ir vartojimo. Šaltinis: aina.lt 2020.12.20 Tik kas antras Lietuvos gyventojas yra girdėjęs apie
vitamino D įtaką padedant apsaugoti organizmą nuo Covid-19 infekcijos, rodo
lapkritį atliktos apklausos rezultatai. Sveikatos specialistai tai laiko
signalu, kad informacija apie vitamino D svarbą Lietuvoje pasiekia ne visas
gyventojų grupes. „Dažniausiai apie vitamino D vartojimą gydytojai prabyla
konsultuodami kūdikių tėvus. Vaikai vystosi labai sparčiai, jų kaulai auga, o
vitaminas D organizmui padeda net iki 20 kartų geriau įsisavinti kalcį. Šios
rekomendacijos žinomos jau daugiau nei šimtą metų. Gydytojai taip pat daug žino
apie vitamino D reikšmę vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems osteoporoze, –
teigia šeimos gydytojas Andrius Bleizgys, – Tačiau apie įvairiapusę
vitamino D įtaką įvairaus amžiaus vaikams bei suaugusiems plačiau imta kalbėti
dar visai neseniai, prieš maždaug 20 metų. Susistemintos žinios tik dabar po
truputį įsilieja į medikų studijų programas ir mokymo kursus“. Gydytojas pastebi, kad naujausi tyrimai medikų bendruomenę
skatina kalbėti apie dar vieną svarbią vitamino D savybę žmogaus organizmui –
vadinamąją imunomoduliacinę funkciją: šis vitaminas padeda subalansuoti
imuniteto veiklą, o tai itin svarbu siaučiant Covid-19 pandemijai. Vitaminas D per pandemiją atsidūrė mokslinių tyrimų ir
diskusijų epicentre Mokslininkai yra patvirtinę, kad pakankamos vitamino D
atsargos skatina imuninę sistemą efektyviau reaguoti kovojant su virusais.
Tyrimais nustatyta, kad vitaminas D gerina imuniteto reakcijos kokybę:
pagreitina viruso atpažinimą ir imuninės sistemos reakciją į jį, tiesiogiai
slopina viruso dauginimąsi organizme; be to, vitaminas D gali padėti sumažinti
pernelyg aktyvią ir todėl žalingą imuniteto reakciją į infekcinės ligos
sukėlėją, kitaip sakant, slopinti vadinamąją „citokinų audrą“ Todėl šiuo metu visame pasaulyje mokslininkai ir gydytojai
itin daug dėmesio skiria norėdami suprasti, kaip vitaminas D gali padėti kovoje
su Covid-19 pandemija ir padėti žmonėms išvengti susirgimo COVID-19 liga arba
bent palengvinti ligos eigą. Specialistų diskusijas nuolat sekantis ir įvairių
tyrimų duomenis nagrinėjantis dr. A. Bleizgys teigia, jog pavasario pradžioje
mokslinių straipsnių apie vitamino D sąsajas su Covid-19 infekcija, jos
profilaktika ir gydymu beveik nebuvo, bet dabar tokių darbų moksliniuose
žurnaluose ir įvairiose duomenų bazėse jau publikuojama šimtais. Pasak gydytojo, kol kas tarptautinės specialistų draugijos
ar nacionalinės institucijos nepateikia aiškių galutinių rekomendacijų dėl
vitamino D vartojimo siekiant apsisaugoti nuo užsikrėtimo COVID-19 ar bent išvengti
sunkios COVID-19 ligos formos, kai prireikia gydymo ligoninėje ar net
reanimacijos–intensyviosios terapijos skyriuje. Tačiau dr. A. Bleizgys yra
įsitikinęs, kad visuomenė turi išnaudoti visas įmanomas galimybes apsisaugoti
–žinias apie vitamino D poveikį sveikatai skleisti būtina. Gyventojams stinga ir informacijos, ir vitamino D Tik 47 proc. šalies gyventojų yra girdėję, kad vitaminas D
padeda apsisaugoti nuo užsikrėtimo Covid-19, rodo lapkričio mėnesį visuomenės
nuomonės tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos
gyventojų apklausa. Savo ruožtu šeimos gydytojas A. Bleizgys primena, kad dėl
saulės šviesos stygiaus šaltuoju metų laiku net 3 iš 4 suaugusių Lietuvos
gyventojų organizme ima trūkti vitamino D, mat daugiausia šios medžiagos žmogaus
organizmas pasigamina tik tada, kai odą tiesiogiai veikia ultravioletiniai saulės
spinduliai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, saulėtų
valandų gruodį yra 8-9 kartus mažiau negu liepą. Taigi, natūraliai gauto vitamino
D kiekis kraujyje šaltuoju metų laiku ima mažėti – per vasarą gauto vitamino kiekio
ilgainiui ima trūkti, jeigu nevartojami vitamino D turintys maisto papildai. Tai
gali būti viena priežasčių, kodėl tuo laikotarpiu suprastėja žmonių atsparumas
įvairioms infekcinėms ligoms. Specialistas atkreipia dėmesį į 20-yje Europos šalių dar gegužę
atliktą tyrimą, kuriame buvo analizuojama oficiali sergamumo bei mirštamumo nuo
Covid-19 infekcijos statistika. Tyrimas parodė, jog šalys, kurių gyventojams
buvo nustatytas aukštesnis vitamino D lygis kraujyje, turėjo mažesnį Covid-19
infekcijos atvejų ir mirčių nuo jos skaičių. Lapkritį „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad
Lietuvoje vitamino D papildus vartoja mažiau negu pusė (42 proc.) gyventojų.
Dr. A. Bleizgio nuomone, žmonės nevisiškai išnaudoja savo galimybes sustiprinti
imunitetą ir apsisaugoti nuo pavojingos ligos. Bendrovė „Spinter tyrimai“ 2020 metų lapkričio 18-29 d.
apklausė 1005 respondentus – 18-75 metų amžiaus Lietuvos gyventojus.
Reprezentatyvia apklausa siekta išsiaiškinti šalies gyventojų nuomonę dėl
vitamino D poreikio ir vartojimo. Šaltinis: aina.lt
Tyrimas parodė: Lietuvos gyventojams trūksta žinių apie vitamino D įtaką organizmo apsaugai nuo Covid-19
20
Gru